Minden kategória
EN
Ipari hírek

Főoldal>Hírek>Ipari hírek

Csökkentse a rozsdamentes acélipar szennyezését

Idő: 2021-01-12 Találatok: 75

Kivonat: Az elmúlt években a Párt Központi Bizottsága és az Állami Tanács nagy jelentőséget tulajdonított a vas és az acél rendkívül alacsony kibocsátású átalakításának. Számos fontos értekezleten és kormányzati munkabeszámolásban javaslatot tettek a vas- és acélipar rendkívül alacsony kibocsátású átalakításának elősegítésére. „Vélemények az ultra-alacsony kibocsátás megvalósításának előmozdításáról a vas- és acéliparban” (Huan Taiqi [2019] 35. sz. Kiadása után) minden régió köteles elvégezni az acélipar rendkívül alacsony kibocsátású átalakítását a fázisok és régiók. A „Vélemények” kibocsátási határértékeit az ipar szakértői „a történelem legszigorúbb normáinak” is nevezik. Ebben az általános helyzetben, a dokumentumban szereplő részecskekibocsátás indexkövetelményeinek és az országom poreltávolítási technológiájának jelenlegi állapotának átfésülésével hasonlítsa össze a fő poreltávolítási technológia előnyeit és hátrányait az ipar magas elismertségével, és vitassa meg a kiválasztást az új követelményeknek megfelelő porelszívási technológiák És frissítsen ötleteket az érintett acélipari vállalatok számára, és segítsen megnyerni a kék ég elleni harcot.
A Párt Központi Bizottsága és az Állami Tanács döntéseinek és bevetéseinek végrehajtása érdekében 2019 áprilisában az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium a Fejlesztési és Reform Bizottsággal, valamint az Ipari és Informatikai Minisztériummal közösen kiadta a „Véleményeket”. az ultra-alacsony kibocsátásnak az acéliparban történő előmozdításáról ”(a továbbiakban:„ Vélemények ”). A „Vélemények” ismét szigorították az eredeti részecske-kibocsátási normákat a különféle acélipari folyamatokban, és azt javasolták, hogy az ultra-alacsony kibocsátás az egész folyamat alatt rendkívül alacsony-kibocsátást jelent. Ezenkívül előrelépési követelményeket támaszt a különféle régiók rendkívül alacsony átalakulásaival szemben, ami tovább segíti az acélipar poreltávolítási és -kezelési technológiáját. Változás. Jelenleg azonban a legtöbb hazai vas- és acélipari vállalkozás hosszú kohókonverteres eljárással rendelkezik, sok és bonyolult eljárással. Nem könnyű feladat teljesíteni a teljes gyártási folyamat részecskekibocsátási normáit. Sőt, a hazai vas- és acélipari vállalkozások fejlődése egyenetlen, és a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő termelési kapacitás még mindig ritka. Ezért elengedhetetlen a poreltávolító létesítmények korszerűsítése. Ezért a jelenlegi környezetvédelmi politikai helyzetben kétségtelenül a porszemcsék rendkívül alacsony kibocsátási határértékének rövid időn belüli elérése az acélipari vállalatok számára a legsürgetőbb probléma.
Tükör-Arany
1. A részecskék mennyiségének csökkentésére vonatkozó követelmények rendkívül alacsony emissziójú átalakítás során
2019 áprilisában hivatalosan is elindították a „Véleményeket”, amely az acél környezetvédelem viharát indította el, és kijelentette, hogy hazám acélipara egészében belépett az ultra alacsony kibocsátású átalakulás általános helyzetébe. A részecske-mutatók tekintetében a „vélemények” megkövetelik a kipufogógázt szervezett kibocsátás formájában, szinterelőgép-fej és pellet pörkölés füstgáz formájában (beleértve a tengelykemencét, a rostélyos forgókemencét, az övsütőt), kokszolási eljárásban használt kokszos kemence kéményének kipufogógázt a fő szennyező források (ideértve a szinterelő farokot, a szén feltöltését, a kokszszáraz oltást, a nagyolvasztó kályhákat, a kohógátakat és a csapolóházakat, a forró fém előkezelését, a konverter másodlagos füstgázát stb.) A részecskék óránkénti átlagos kibocsátási koncentrációja nem magas 10 mg / m3-nél az óránkénti átlagos kibocsátási koncentráció, a havi idő legalább 95% -ának megfelelő, megfelel a szabványnak; a füstgáz szervetlen formában van, az anyag szállító és elzáró pontjai, a szinterelés, a pelletálás, a vasgyártás, a kokszolás és az egyéb egyéb anyagok zúzási, rostálási eljárásai. A keverőberendezésekhez és a hulladék darabolásához porelszívó létesítményeket kell biztosítani. Ezenkívül a „Vélemények” rámutattak arra is, hogy a vállalkozásoknak érett és alkalmazható környezetvédelmi átalakítási technológiákat kell választaniuk a gyári körülményeknek megfelelően, és ösztönözniük kell olyan fejlett poreltávolító létesítmények használatát, mint például filmbevonatú szűrőzsákos porgyűjtők és szűrőpatronos porgyűjtők , amely rámutat a poreltávolítási kezelési technológia választásának irányára. .
2. A poreltávolítási technológia alkalmazásának jelenlegi állapota
Több mint 20 vas- és acélipari vállalkozás vizsgálata után kiderült, hogy szinte az összes vas- és acélipari vállalkozás nagy hatásfokú zsákszűrőt vagy patronszűrőt használ a por tartalmú kipufogógázok kezelésére, és néhány nedves kipufogógázt előállító folyamatban nedves elektrosztatikus kicsapókat használnak. A vállalat úgy véli, hogy ezeknek az érett folyamatoknak van a legjobb por- és füstgázkezelési hatása, ami megegyezik a „Vélemények” -ben említett poreltávolítási technológiával. Ezenkívül a kipufogógázban lévő részecskék kezelésére vonatkozó, a „Szennyezésengedély-kérelem benyújtásának és kiadásának műszaki előírásaiban” meghatározott megvalósítható technológiáknak megfelelően, kivéve a meleghengermű által végzett hengerlés során keletkező kipufogógázt, a többi kipufogógázt a szennyezés keletkezésének csomópontjai zsákporral (takarással) kezelhetők. Membránszűrő anyag) és a szűrőpatron poreltávolítási folyamata. Ezért ez a cikk elsősorban a zsák és a szűrőpatron poreltávolítási technológiáinak előnyeit és hátrányait elemzi.
A zsákszűrő korábban jelent meg, és már a Nyugatiasodási Mozgalom végén használták. Főleg száraz, poros, kis részecskeméretű gázok szűrésére használták. A szűrőtáska különféle szűrőszálakból (vegyi szálakból vagy üvegszálakból) készül szövés vagy tűlyukasztás útján, és a szálas szövet szűrési funkcióját használja a por tartalmú gáz szűrésére. A patron típusú porgyűjtő viszonylag későn jelent meg. Az 1970-es években néhány felhasználó megjelent a nyugati országokban. Úgy vélték, hogy ez a típusú porgyűjtő viszonylag kis méretű, jelentősen javult a feldolgozás hatékonyságában és könnyen karbantartható. Ha azonban a poros gázt nagyobb légmennyiséggel kell kezelni, akkor a kezelés hatása gyenge lesz a kicsapó kicsi kapacitása miatt, amelyet nehéz nagy ipari vállalkozásoknál alkalmazni, ezért sokak számára nem népszerűsítették széles körben évek. A 21. század óta a világ anyagtechnikája gyorsan fejlődött. Néhány külföldi vállalat átvette a vezetést a porgyűjtő szerkezetének és szűrőanyagának javításában, az összkapacitás többszörös növelésével és nagy, 2,000 m2-nél nagyobb szűrőterülettel rendelkező porgyűjtővé vált.
3. A poreltávolítási technológia összehasonlító elemzése
1. Zsák porgyűjtő
(1) A zsákszűrő működési elve
A portartalmú gáz a porelszívó burkolatból jut be a szellőzőcsatornába, és amikor a kimenetre ér, a kiváltott huzatventilátor indukálja, majd a szálas porelszívó szűrőzsák segítségével a füst és a por megfogható. a gravitáció és a tehetetlenség.
(2) A zsákszűrő teljesítményét befolyásoló fő tényezők
A zsákszűrő teljesítménye elsősorban a poreltávolítás hatékonyságát, a nyomásveszteséget és az élettartamot tartalmazza. A zsákszűrő poreltávolítás hatékonyságát és élettartamát meghatározó fő tényezők közé tartozik a levegő-ruha arány, a szűrőanyag típusa és a poreltávolítási módszerek megválasztása.
A zsákszűrő szűrőanyaga a hagyományos szálakból szuperfinom szálakká, majd speciális alakú keresztmetszetű szálakká, majd ePTFE membránszerkezetekké fejlődött. A hagyományos szálak nem képesek szabályozni a finom porszemcséket, ezért a szálszerkezet megváltoztatására vagy külső erő alkalmazására van szükség az ultra alacsony porkibocsátás-szabályozás eléréséhez; az ultrafinom szál alakú keresztmetszetű szálak nagyobb fajlagos felülettel rendelkeznek, ami nagyobb szűrési területet eredményez, ezáltal csökkentve a levegő-ruha arányt; Az ePTFE membrán képes megfogni a por részecskéit a membrán felületén. Jelenleg a membránszűrő anyag kiválasztása a szűrőzsák anyagához a nagyobb poreltávolítási hatékonyságú választás.
2. Patron porgyűjtő
A szűrőpatron porgyűjtőjének működési elve: A portartalmú gáz a porgyűjtőn keresztül jut be a szellőzőcsatornába, és a külső indukált huzatventilátor vezeti be a dobozba. Mivel a doboz sokkal nagyobb sugárral rendelkezik, mint a cső, a légáramlat kitágul, és a nehezebb nagy porszemcsék gravitáció útján leülepednek. A könnyebb kis porszemcsék a légárammal együtt jutnak a szűrőbetétbe, és a szűrőelem egy átfogó effektusok sora, majd elválasztva a levegőtől.
3. A zsákszűrő és a patronszűrő előnyeinek és hátrányainak összehasonlítása
A zsák típusú porgyűjtőnek és a szűrőpatron porgyűjtőjének megvannak a maga előnyei és hátrányai a felhasználási folyamatban. A poreltávolítási folyamat kiválasztásakor átfogóan figyelembe kell venni a vállalat saját helyzetét. Az előnyök és hátrányok az 1. táblázatban láthatók.
Négy, vállalati gyakorlati alkalmazás esettanulmánya
Példaként vegye fel a Hebei tartományban lévő acélcsoport kohókamrájának folyamatszakaszának poreltávolítási folyamatát. A vállalat eredetileg zsákszűrővel távolította el a port a kohókamrában keletkező kipufogógázból. A használat során azonban kiderült, hogy a munkakörülmények miatt zavart okoz. A táska probléma. Ugyanakkor a szűrőzsák gyenge poreltávolító hatása miatt e szakasz kipufogógáz-kibocsátása nem felel meg stabilan az ultra-alacsony kibocsátási előírások követelményeinek. Figyelembe véve a szabvány teljesítésének feltételeit és a szűrőtáska cseréjéhez szükséges tőkebefektetést, a vállalat úgy döntött, hogy átalakítja a poreltávolítási folyamatot, és a zsákszűrőt kicseréli egy szűrőpatron szűrőjére. Az átalakítás előtti és utáni paramétereket és hatás-összehasonlítást a 2. táblázat mutatja.
Az átalakítás előtti és utáni online megfigyelési adatok szerint ebben a szakaszban a kipufogógáz részecskekibocsátási koncentrációja jelentősen csökkent, és stabilan elérheti a 10 mg / m3-t, kielégítve az ultra-alacsony kibocsátási normák követelményeit. Az átalakítás előttihez képest a szűrőpatron porgyűjtőjének használatával elkerülhető a szűrőzsák könnyű kopásának és szivárgásának problémája, alapvetően hosszú ideig karbantartás nélkül is használható, még akkor is, ha a szűrőpatront eltávolítják és kicserélik, nagyon kényelmes, és korlátozott helyen bővíthető. A hatékony szűrőterület csökken, a nyomáskülönbség kicsi, és a poreltávolító hatás viszonylag stabil. De a szűrőpatron porgyűjtőjének cseréje után vannak néhány hiányosságok is.
A cég belső munkatársaival folytatott kommunikáció révén a szerző megtudta, hogy az átalakítás utáni berendezések az eddigieknél bonyolultabbak, és a vállalatnak magas szintű berendezés-diszpécser, telepítés és karbantartás irányításra van szüksége. Ezenkívül a szűrőbetét porgyűjtőjének szelektivitása a száraz porok esetében nem olyan jó, mint az várható volt, és nem minden portípus esetén magas a poreltávolítási hatékonysága. Ha minden folyamatra alkalmazni kívánja, akkor is mélyreható kutatásra és fejlesztésre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy az egyre súlyosabb környezetvédelmi helyzetben, a környezeti megfelelés figyelembevétele alapján, a helyettesítés hatása továbbra is nagyon jelentős.
Öt, összefoglaló javaslat
1. Javaslatok a folyamat kiválasztására
Jelenleg, a nedves por eltávolításának megfontolása nélkül, a legkevésbé káros emisszióval rendelkező porelszívási technológiának a legjobb választás a patron porgyűjtője és a zsákszűrője. A két típusú porgyűjtőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az acélipari vállalatok rendkívül alacsony részecskekibocsátású átalakításához ajánlott, hogy a vállalkozások a tényleges körülményeknek és saját igényeiknek megfelelően választhassák ki a poreltávolítási technológiát. Ha az eredeti zsákpor eltávolítási folyamat még mindig nem képes stabil emissziós normák elérésére, akkor az első lépés fontolóra veheti a PTFE mikroporózus membrán és az ultrafinom szálas felületi réteg gradiens szűrőanyag cseréjét. Másodszor fontolja meg a szűrőbetét porelszívási folyamatának cseréjét az ultra-alacsony emissziós átalakulás befejezéséhez és a normál emisszió eléréséhez.
2. Mérnöki tervezési javaslatok
Annak érdekében, hogy a vállalatok megfeleljenek a „Vélemények” vonatkozó követelményeinek, és referenciákat nyújtsanak a mérnöki tervezéshez és kivitelezéshez, 2020 januárjában a Kínai Környezetvédelmi Ipartestület kiadta a „Műszaki iránymutatásokat a vas- és acélipari vállalatok rendkívül alacsony kibocsátású rekonstrukciójához”, amelyben a nagy hatásfokú zsák poreltávolítási folyamat és szűrés A dobpor eltávolítási eljárás technikai paraméterek referenciaértékeinek sorozatát javasolja, és ajánlott, hogy a vállalkozások a tényleges körülményeik alapján hivatkozhassanak rájuk az ultrakis emissziós átalakítás során. . A zsákszűrőt példaként véve ajánlatos, hogy amikor a vállalat szerződést köt, a szűrő szélsebességét úgy kell megtervezni, hogy 0.8 m / perc alatt legyen. A szűrő szélsebességének itt a teljes szűrő szélsebességének kell lennie. A teljes szűrési szélsebesség az elméletileg kiszámított szűrőszélsebesség. Amikor az off-line porgyűjtő megtisztítja a port, az egyik tartály bezárul, és a tényleges szűrőszél sebessége megnő. Ez az az idő is, amikor a kibocsátások valószínűleg meghaladják a normát, ezért követelmény a teljes szűrési szélsebesség; Javasoljuk, hogy a porgyűjtőt terelővel tervezzék a légáramlás eloszlásának szabályozására. Ha a terelő nincs kiválasztva, a szűrőzsákot vagy a szűrőpatront megmossa a légáram, és ez csökkenti az élettartamot.
A „Blue Sky Defense” a nehéz problémák kezelésének utolsó szakaszába lépett. Az acélipar, mint a levegőszennyezés megelőzésének és ellenőrzésének abszolút fő harctéri területe, elengedhetetlen az ultra alacsony kibocsátású átalakításhoz. A vas- és acélipari vállalatoknak aktívan reagálniuk kell, tisztázniuk kell a környezetszennyezés csökkentésére vonatkozó ötleteket, és elő kell mozdítaniuk a környezeti minőség javítását és az ipari átalakítás korszerűsítését.

1xiu